Raportul are 20 de pagini și 3 anexe în care sunt prezentate legislația și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri, potrivit indiciilor informările aparțin SRI și SPP.
De reamintit este faptul că Jandarmeria Română a făcut o plângere penală la o lună după evenimentele din 10 august, susținând că a avut loc o lovitură de stat și a solicitat procurorilor DIICOT să facă verificări.
„Teoria loviturii de stat” a fost susținută și promovată de către liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, precum și de către Viorica Dăncilă și Carmen Dan, fost ministru al Internelor.
La acea vreme, peste 700 de oameni au reclamat acțiunile forțelor de ordine și au susținut în fața procurorilor că au avut de suferit în urma lor. Însă Liviu Dragnea a declarat atunci că „instituțiile statului n-au greșit cu nimic, n-au acționat ilegal, jandarmii și-au făcut datoria” în timpul intervenției.
Cronologia evenimentelor din 10 august 2018, potrivit raportului întocmit de Jandarmeria Română:
„În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului.
-Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.
– Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului.
– Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, a structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv; punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă; sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție”, se arată în raportul Jandarmeriei Române.
„La momentul desfășurării primelor evenimente cu impact în segmentul ordinii publice (orele 16:25) niciunul dintre jandarmii aflați în dispozitiv la contact nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice.
Chiar dacă, la orele 16:25, când s-a forțat pătrunderea în sediul Guvernului României, erau îndeplinite condițiile legale pentru restabilirea ordinii publice, jandarmii au optat pentru un mod acțional gradual, defensiv și descurajant (s-a realizat rocada cu elemente echipate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție) concomitent cu efectuarea avertizărilor și îndemnurilor la un comportament pașnic.
Modul de acțiune al Jandarmeriei Române, în cadrul misiunii din 10.08.2018, concentrat pe folosirea în mod gradual și proporțional cu acțiunile agresive ale manifestanților, a mijloacelor de intervenție, pentru apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, precum și pentru protecția instituțiilor fundamentale ale statului”, se relatează în raport.
Raportul complet poate fi citit aici.